Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Νομαρχίας Πειραιά, μετά την αλίευση σε θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας, από ερασιτέχνη ψαρά, ψαριών του είδους «Λαγοκέφαλος» της οικογένειας «ΤΕΤRAODONTIDAE», τα οποία θεωρούνται δηλητηριώδη.
Συγκεκριμένα, ερασιτέχνης ψαράς αλίευσε το απόγευμα της Κυριακής, στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας, τρία ψάρια του παραπάνω είδους, μεγέθους περίπου 10 εκατοστών το καθένα, τα οποία παρέδωσε στο Λιμεναρχείο της Σαλαμίνας.
Το Λιμεναρχείο τα απέστειλε για επιβεβαίωση στην αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία και πιστοποίησε ότι επρόκειτο για ψάρια επικίνδυνα για κατανάλωση.
Για τον λόγο αυτό η Νομαρχία Πειραιά ενημερώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλιεία και διακίνηση αλιευμάτων φορείς, την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τους αλιευτικούς συνδέσμους, τα σωματεία και τους συνεταιρισμούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπορίας και κατ’ επέκταση κατανάλωσης.
Επειδή είναι η πρώτη φορά που στο Σαρωνικό αλιεύεται το συγκεκριμένο είδος ψαριού, η Νομαρχία Πειραιά εφιστά την αυξημένη προσοχή των αλιέων και των ιχθυεμπόρων, τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για το γεγονός ότι λόγω του μεγέθους του συγκεκριμένου είδους ψαριού, υπάρχει ενδεχόμενο να πωληθεί με ψιλό ψάρι, όπως σαρδέλα, γαύρος, γόπα, μαρίδα κ.λπ. και να φτάσει στον καταναλωτή από άγνοια.

http://www.akazoo.gr/

Read more...

Ο «Καλλικράτης» και στα… λιμάνια

Είναι γεγονός ότι στο λιμενικό  σύστημα της χώρας , την τελευταία δεκαετία , υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις.
Ειδικότερα:
• Το 1999 με το  Ν.2688/1999 ο Ο.Λ.Π και ο Ο.Λ.Θ από ΝΠΔΔ  μετατρέπονται σε Α.Ε .
• Το 2000 με τους Ν.2738/1999 και 2839/2000 παρέχεται  στους Δήμους η δυνατότητα να πάρουν τις αρμοδιότητες των Λιμενικών Ταμείων.
• Το 2001 με το Ν.2932/2001,  δέκα (10) Λιμενικά Ταμεία , μεταξύ των οποίων και της Αλεξανδρούπολης , από ΝΠΔΔ μετατρέπονται σε  Οργανισμούς Λιμένα Α.Ε .
• Το 2001 εισάγεται στο Χρηματιστήριο ο  Ο.Λ.Θ Α.Ε
• Το 2003 εισάγεται στο Χρηματιστήριο ο  Ο.Λ.Π Α.Ε
Σήμερα, λόγω των εξελίξεων που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν σκέψεις – εκτιμώ θετικές – για τη λειτουργία δυο (2) Οργανισμών  Λιμένα Α.Ε με έδρες τον Πειραιά και τη  Θεσσαλονίκη  ή  τεσσάρων (4) με έδρες  Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.
Οι νέοι Οργανισμοί ΑΕ που θα προκύψουν θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο μέχρι του ποσοστού  του 45 % ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% .
Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 74 %  από Ο.Λ.Π και Ο.Λ.Θ  ΑΕ και το 100 % από τους άλλους δέκα (10) Οργανισμούς Λιμένα Α.Ε
Όποιο σχήμα και αν επιλέγει  η Αλεξανδρούπολη σίγουρα θα υπαχθεί στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ο.Λ.Θ ΑΕ θα αγοράσει τα λιμάνια του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
Έτσι θα υπάρξει εξειδίκευση των λιμανιών σε συνδυασμό με οικονομίες κλίμακας.
Τα λιμάνια π.χ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, κάτω από ένα  έμπειρο Φορέα Διοίκησης, θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά, θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους και θα ειδικευτούν σε συγκεκριμένους τομείς.
Όμως, στην  Αλεξανδρούπολη, η χρονίζουσα υπόθεση με το τμήμα της χερσαίας ζώνης λιμένα κάτω από το Φάρο, θα « κοστίσει » ακριβά.
Ο Δήμος θα υποχρεωθεί πλέον να έρθει σε συναλλαγή όχι με ένα ΔΣ αποτελούμενο από δημότες της πόλης αλλά με  μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το προβλεπόμενο  σχήμα δεν επηρεάζει τη Σαμοθράκη η οποία όσο αφορά τα « λιμενικά » για πενήντα χρόνια (1950 – 2000) ήταν κάτω από την «ομπρέλα» της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα του Λιμενικού Ταμείου Ν. Έβρου.
Πρέπει όμως άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για τη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Σαμοθράκης.
Η μη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του, στο Δήμο Σαμοθράκης, όπως έγινε – με την έκδοση σχετικών  ΠΔ το 2001–  για τόσα  αλλά νησιά ( Λήμνο, Κω, Νάξο, Τήνο, Άνδρο, Κάρπαθο, Κάσο, Μύκονο, Ρόδο  κλπ ) ήταν τεράστιο λάθος.
Η μόνη δικαιολογία, ίσως, ότι τότε «έπαιζε» αν θα μπει στην  «ομπρέλα» του Ο.Λ.Α  Α.Ε ή όχι. Αυτό μαρτυρούν οι παλινωδίες με τα άρθρα εικοστό πρώτο του Ν.2932/2001 και 22 του Ν.3450/2006 .
Τελικά, η εκ νέου λειτουργία του, από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι και σήμερα, ως Λιμενικού Ταμείου Σαμοθράκης, δεν είχε να προσφέρει κάτι στο νησί.
Για το καλό της Σαμοθράκης, η Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να δρομολογήσει την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου  στο Δήμο Σαμοθράκης.
Άλλωστε δεν νοείται ισχυρός Δήμος, με το πνεύμα  του «Καλλικράτη», και ειδικά σε ένα νησί, χωρίς «λιμενικές» αρμοδιότητες.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)
Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης

Read more...

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία

Παράνομη και καταχρηστική η απεργίαΠαράνομη και καταχρηστική έκρινε το δικαστήριο την απεργία των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.
Το ερωτηματικό είναι πως θα αντιδράσουν οι εταιρίες της ακτοπλοίας μετά και την απόφαση της
ΠΝΟ να μην απεργήσει.Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιούνται συσκέψεις προκειμένου να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η απόφαση των δύο σωματείων να σταματήσουν ξανά τα πλοία της ακτοπλοίας.

Read more...

ΟΛΠ: Μειοδοτικός διαγωνισμός για τη μεθόρμιση πλοίων

Πρόχειρο συνοπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει την αναγκαστική μεθόρμιση των πλοίων “Παναγιά Αγιάσσου” “Δημητρούλα”, “Μιλένα” και “Ανθή Μαρίνα” από την περιοχή του Κεντρικού Λιμένα στην περιοχή του Νέου Μόλου Δραπετσώνας, υπέγραψε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης μετά από ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Διεύθυνσης.
Σε ανακοίνωση της ΟΛΠ ΑΕ επισημαίνονται τα εξής:
«Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν προσφορά θα πρέπει να παραλάβουν το σχετικό φάκελο από τον ΟΛΠ, δεδομένου οτι η επιλογή αναδόχου θα γίνει 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης στον ημερήσιο τύπο.
Η μεθόρμιση γίνεται γιατί τα πλοία έχουν χαρακτηρισθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο επικίνδυνα για την ασφάλεια και γιατί πριν την εκποίησή τους πρέπει να συντηρηθούν και επισκευασθούν, δραστηριότητα η οποία απαγορεύεται να γίνει εντός του επιβατηγού λιμένα.
Με εντολή του κ. Γ. Ανωμερίτη, ξεκινάει και η διαδικασία απομάκρυνσης και των λοιπών ανενεργών πλοίων, λόγω της κατασκευής των νέων προβλητών στο λιμένα Αλών και στον Προβλήτα Αγίου Νικολάου (Ακτή Μιαούλη).»
http://www.marinews.gr/

Read more...

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

Κατασχέθηκαν 125.000 πακέτα τσιγάρα από το Λιμεναρχείο Πατρων


«Χτύπημα» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων κατάφεραν οι διωκτικές Αρχές του Λιμενικούς Σώματος Πάτρας καθώς χθες το μεσημέρι συνέλαβαν έναν 53χρονο που είχε κρύψει στο φορτηγό – ψυγείο με το οποίο μετέφερε καρπούζια, χιλιάδες κούτες με τσιγάρα.
Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων, που πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κάθε μορφής οργανωμένης εγκληματικότητας και ειδικότερα της λαθρεμπορίας τσιγάρων, συνελήφθη, χθες στις 14.30, στο λιμάνι της Πάτρας, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση προσωπικού της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή του σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο για Ιταλία, ένας 52χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος (ψυγείο), διότι μετέφερε, επιμελώς καλυμμένα από χαρτοκιβώτια με καρπούζια, συνολικά 250 χαρτοκιβώτια, στα οποία καταμετρήθηκαν 12.480 κούτες τσιγάρων (124.800 πακέτα), χωρίς νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, ενώ το φορτηγό όχημα και τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν.

Read more...

Προς νέο μπάχαλο στο λιμάνι στις 29 Ιουνίου;

Νέα απεργιακή κινητοποίηση στην ακτοπλοΐα οργανώνουν για τις 29 Ιουνίου τα ελεγχόμενα, από το ΚΚΕ, ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, την ίδια ώρα που η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να μη συμμετέχει στην απεργία που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ που και αυτή ελέγχεται από το ΚΚΕ, σε κοινή ανακοίνωση τους καταδικάζουν, όπως αναφέρουν, την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων και καταγγέλλουν την κρατική καταστολή και την καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Από τη πλευρά τους οι εταιρίες της ακτοπλοΐας μετά την απόφαση της ΠΝΟ να μην απεργήσει προσανατολίζονται στο να πραγματοποιήσουν κανονικά τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων τους, ακολουθώντας τη διαδρομή που ήδη έχουν ακολουθήσει μια φορά.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι ακτοπλοϊκές εταιρίες και οι θεσμικοί φορείς τους, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των δύο σωματείων παράνομη και καταχρηστική και εφόσον ληφθεί τέτοια απόφαση θα ζητήσουν από το Λιμενικό Σώμα να διασφαλίσει, αυτή τη φορά, ότι η ακτοπλοΐα θα δουλέψει.

http://www.theseanation.gr/

Read more...

Συνάντηση της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αθ. Μπούσιο (φωτογραφίες)

Φωτογραφίες από τη συνάντηση της Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Αθ. Μπούσιο και επιτελείς του Λιμενικού Σώματος, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα ελέγχου της εφαρμογής του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας στην Ελλάδα.


Read more...

Ξαφνικό "ψαλίδι" στις συντάξεις στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης. http://www.imerisia.gr/

«Θύματα»  των περικοπών που επιβλήθηκαν στα επιδόματα των εν ενεργεία υπαλλήλων έπεσαν και 100.000 περίπου συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί , πυροσβέστες και λιμενικοί.
Τα επιδόματα θέσης υψηλής ευθύνης  που λαμβάνουν μειώθηκαν κατά 20% γεγονός που οδήγησε σε μείωση των  συντάξιμων αποδοχών τους κατά 1% με 1,8%  ανάλογα και με τον βαθμό τον οποίο αποστρατεύτηκαν.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως όπως αποκάλυψε το «Έθνος» το προηγούμενο Σάββατο 19 Ιουνίου ανάλογες περικοπές δια της ..πλαγίας υπέστησαν και 80.000 πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου.
Πιο αναλυτικά το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε στους απόστρατους την αναδρομική περικοπή των επιδομάτων θέσης υψηλής  ευθύνης κατά 12% από 1ης Ιανουαρίου και κατά επιπλέον 8% από την 1η Ιουνίου.  Πλέον θα  τους γίνουν κρατήσεις σε έξι δόσεις για τα επιδόματα που έλαβαν μέχρι και τον Μάιο.
Το παράδοξο είναι πως στο σχετικό έγγραφο που τους απέστειλε  το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αιτιολογείται ο λόγος της μείωσης των συντάξεων τους.
Σημειώνεται απλά ότι εκδόθηκαν «πράξεις αναπροσαρμογής»  των συντάξεων  σύμφωνα με τις οποίες αυτές  επαναπροσδιορίσθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης γνωστοποιείται  πως εισπράχθηκαν «αχρεώστητα» στο πρώτο πεντάμηνο του έτους  το ποσό στο οποίο αντιστοιχεί η αναδρομική μείωση της σύνταξής κι ότι, με απόφαση της αρμόδιας  υπηρεσίας  του Γενικού Λογιστηρίου το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις των επομένων μηνών, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του μηνός Ιουνίου 2010.
Στη συνέχεια με τις συντάξεις του Ιουλίου  οι οποίες κατεβλήθησαν στους αποστράτους στις 22 και 23 Ιουνίου το υπουργείο  επέβαλε και την δεύτερη δόση της μείωσης  των επιδομάτων κατά   8%.

Ειδικότερα σε ενημερωτικό σημείωμα που έλαβε συνταξιούχος στρατιωτικός από την Γενική Διεύθυνση Συντάξεων στις 12 Μαΐου αναφέρονται τα ακόλουθα:
-Από 1η Ιανουαρίου «επαναπροσδιορίστηκε η σύνταξη σας σε 2701,57 ευρώ από 2732,58 που σας καταβάλλονταν». Προκύπτει δηλαδή μείωση της τάξης του 1,13%.
-Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος «εισέπραξε αχρεώστητα» για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και 30 Μαΐου το ποσό των 170,52 ευρώ.
-Παρακρατείται  από τη σύνταξη το ένα έκτο των 170,52 ευρώ δηλαδή 28,42 ευρώ «σε έξι μηνιαίες δόσεις  αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Ιουνίου».
«Κατά  της απόφασης αυτής μπορείτε να ασκήσετε ένσταση στο Α΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα σε ένα χρόνο από την κοινοποίηση της» καταλήγει το σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος ο οποίος αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του υποστρατήγου είδε το επίδομα του να μειώνεται αρχικά κατά 31,01 ευρώ (από τα 258,41 σε 227,4 ευρώ)  λόγο της αρχικής περικοπής ύψους  12%.
Με τη δεύτερη περικοπή του επιδόματος κατά 8%, το ποσό αυτό περιορίσθηκε περαιτέρω από τα 227,40 στα 209,21 ευρώ.
Προκύπτει έτσι συνολική μείωση έφθασε στα 49,20 ευρώ.
Η  ακαθάριση σύνταξη του υποστρατήγου υποχώρησε κατ΄ αυτόν τον τρόπο  μειώθηκε από 2732,58 ευρώ που είχε διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2009, σε 2701,57 από την 1η Ιανουαρίου 2010 και σε 2.683,38 ευρώ από την 1η Ιουνίου.
Έχασε δηλαδή 49,20 ευρώ ή 1,8%.

Read more...

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

Για υπεύθυνη στάση του Λ.Σ. μίλησε ο αρχηγός Αθ. Μπούσιος


Αποκαλυπτικός ενώ έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις και διευκρινίσεις στις διάφορες ερωτήσεις που του έθεσε ο δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ FM 99,5 Βασίλης Χιώτης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιος Μπούσιος. Αναλυτικά η συνομιλία έχει ως εξής και αφορά κυρίως την απεργία και την κατάσταση στο λιμάνι της Κορίνθου: Βασίλης Χιώτης: Έχω πολλά τηλεφωνήματα από το πρωί, αναρωτιούνται οι πολίτες γιατί το λιμενικό σώμα δεν εφάρμοσε χθες τον νόμο στον Πειραιά και δεν άνοιξε τις μπουκαπόρτες που είχαν καταλάβει οι συνδικαλιστές, οι οπαδοί του ΠΑΜΕ; Αθανάσιος Μπούσιος: Το λιμενικό είχε δυνάμεις από τις 5:30 το πρωί κάτω, τι οποίες βεβαίως, αυτό επιχειρησιακά κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να κάνει επέμβαση ανάλογη με αυτήν που λενε και οι ακροατές σας, για τον εξής απλό λόγο, το λιμάνι δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, είναι πανταχόθεν ελεύθερο, να σας το πω πιο απλά για να το καταλάβει και ο καθένας, για να γίνει αυτό το πράγμα θα έπρεπε να διακινδυνέψουμε αλλά πράγματα.

-Βασίλης Χιώτης: Να υπάρξουν δηλαδή τραυματισμοί, αν όχι τίποτα χειρότερο.
-Αθανάσιος Μπούσιος: Κοιτάξτε όταν από την μία πλευρά υπάρχουν 2000 επιβάτες κι από την άλλη 400 συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για πολύ ευνόητους λόγους, πολύ περισσότερο κι από το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν μικρά παιδιά, υπάρχουν άνθρωποι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, και αντιλαμβάνεστε ότι όταν μια ομάδα κάνει επιχείρηση τέτοιου είδους δεν παει παρακαλώντας κάποιους, σας παρακαλώ φύγετε από τον καταπέλτη, αυτό έγινε.

-Βασίλης Χιώτης: Δεν υπήρχε Αρχηγέ, τρόπος να κρατηθούν οι μπουκαπόρτες ανοικτές πριν φτάσει το ΠΑΜΕ;
-Αθανάσιος Μπούσιος: Θα σας πω το εξής απλό, για να κρατηθούν οι καταπέλτες των πλοίων ελεύθεροι, θα έπρεπε να είναι κλειστό το λιμάνι και επιλεκτικά στις πύλες έχει, μέχρι το σημείο που ήταν, υπάρχουν εννέα πύλες εισόδου αυτοκίνητων κι επιβατών, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλου είδους προβλήματα και με πια λογική...

-Βασίλης Χιώτης: Δεν θα μπορούσε να φτάσει ο κόσμος στα πλοία, δηλαδή.
-Αθανάσιος Μπούσιος: Ακριβώς, δηλαδή επιχειρησιακά και λειτουργώντας κανείς υπεύθυνα το μόνο που θα έπρεπε  να κάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν να διατηρηθεί η ψυχραιμία για να μην έχουμε άλλου είδους προβλήματα, δηλαδή να υπάρχει τραυματισμός, να υπάρχει κάτι άλλο πολύ χειρότερο που στο λιμάνι είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Να σας πω κάτι απλό, που το έχουμε δει στο παρελθόν δηλαδή, αν κάποιος, γιατί εκείνη την ώρα δεν μπορεί αν απαιτήσουμε από όλους να λειτουργούν υπεύθυνα, αν έπαιρνε ο πλοίαρχος μία εντολή από την εταιρία του, σήκωσε τον καταπέλτη και φύγε θα υπήρχε περίπτωση να δούμε τραυματισμούς, θα υπήρχε περίπτωση να δούμε ανθρώπους στη θάλασσα, από τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να προκύψει πρόβλημα τεράστιο για το οποίο κι αυτοί οι οποίοι λένε, τους δικαιολογώ απόλυτα, γιατί δεν έκαναν κάτι οι Αρχές που ήταν παρούσες εκεί. Θα έλεγαν, καλά δεν έχουν μυαλό, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση.

-Βασίλης Χιώτης: Επειδή μπαίνουμε και σε καλοκαιρινή περίοδο, αν  αποφασίσει το ΠΑΜΕ και κλιμακώσει αυτές τις κινήσεις, κάθε τρεις και λίγο θα κλείνει το λιμάνι θα πηγαίνω εγώ με  το  αυτοκίνητο μου, με την οικογένεια μου να ταξιδέψω και δεν θα μπορώ, γιατί  έτσι αποφάσισε το ΠΑΜΕ;
Αναρωτιέται ο κόσμος, ο νόμος δεν θα εφαρμόζεται ποτέ σε αυτήν την χώρα;
-Αθανάσιος Μπούσιος: Κοιτάξτε οι Αρχές μεταξύ των οποίων είναι και το Λιμενικό Σώμα, όπου είναι επιφορτισμένο από το κράτος, είναι εντεταλμένο για την παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου, είναι εκεί, κάθε φορά όμως κρίνει ποτέ κι αν πρέπει να επέμβει, επιχειρησιακά τι να προστατέψει, και θα μου επιτρέψετε να πω το εξής, αν είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και κάθε φορά ο ταξιδιώτης να πηγαίνει ανάμεσα από αστυνομικούς ή εν μέσω δακρυγόνων, γιατί και δυνάμεις τις αστυνομίας ήταν, όχι βεβαίως εμφανώς, αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να προκύψει.

-Βασίλης Χιώτης: Πάντως απ’ ότι καταλαβαίνω χθες δεν επενέβησαν οι δυνάμεις αλλά την επόμενη φορά θα είστε πιο αποφασισμένοι…
-Αθανάσιος Μπούσιος: Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Αλλάζουν. Το κράτος είναι εκεί όμως. Απλά προσπαθεί να προστατεύσει και άλλα αγαθά για τα οποία … Να φανταστούμε το εξής: τι εικόνα θα ήτανε για την Ελλάδα κάποιοι ματωμένοι πολίτες για να κάνει το γύρο του κόσμου.

-Βασίλης Χιώτης: Είναι και τα δικά σας επιχειρήματα ισχυρά.
-Αθανάσιος Μπούσιος: Ή ας σκεφτούμε ότι ο Πειραιάς θα ήταν αποκλεισμένος για πάρα πολλούς, θα σταματούσαν κι άλλου είδους δραστηριότητες.

-Βασίλης Χιώτης: Ξέρετε τι θα συμβεί; Όταν δέσει για τα καλά η καλοκαιρινή περίοδος, μπορεί να έχουμε φαινόμενα αυτοδικίας πια. Χθες και οι πολίτες κάθισαν φρόνιμα αλλά αν γίνει αυτό τον Ιούλιο φοβάμαι ότι οι πολίτες δεν θα καθίσουν φρόνιμα και θα δούμε αίματα στον Πειραιά χωρίς να επέμβει το λιμενικό.
-Αθανάσιος Μπούσιος: Έχω την αίσθηση ότι τα θέματα όλα λύνονται με τον διάλογο. Υπάρχουν τρόποι να βρεθούνε λύσεις. Όλες οι πλευρές χρειάζεται να έχουν μια ψυχραιμία. Και σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο, πραγματικά. Εγώ από την πλευρά μου θέλω να πω ότι πράγματι θα είμαστε εκεί κάθε φορά, είμαστε εκεί. Και εμείς και η αστυνομία. Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, δηλαδή, δεν είναι κάτι. Θα πρέπει να επιδειχθεί ψυχραιμία από όλους και μπορεί να βρεθεί η λύση αυτή που πρέπει. Κάθε φορά οι άνθρωποι να ταξιδεύουν με την άνεσή τους, να ταξιδεύουν ελεύθερα. Το μέλημα μας να είναι πως θα εξυπηρετηθεί ο επιβάτης καλύτερα.

-Βασίλης Χιώτης: Να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο. Με αυτά που έγιναν στην Κόρινθο με τα δύο τα πλοία, τελικώς τι έχετε καταλάβει; Έχουν δίκιο οι ναυτεργάτες που απεργούν ή οι πλοιοκτήτες που διαμαρτύρονται;
-Αθανάσιος Μπούσιος: Θα ήθελα να σας πω το εξής: Υπάρχει η ελληνική νομοθεσία και υπάρχει και η κοινοτική νομοθεσία. Είναι διαφορά μεταξύ δύο μερών. Τα δύο μέρη είναι η πλευρά της πλοιοκτησίας ROPAX.

-Βασίλης Χιώτης: Η οποία αρνείται απ’ ότι κατάλαβα να βάλει ούτε έναν Έλληνα πάνω στο πλοίο.
-Αθανάσιος Μπούσιος: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Επειδή είναι σε εξέλιξη κάποια διαδικασία προς επίλυση του θέματος αυτού, θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο αυτήν την στιγμή να πω οτιδήποτε.

-Βασίλης Χιώτης: Έχετε την εικόνα ότι θα επιλυθεί σύντομα;
-Αθανάσιος Μπούσιος: Επιτρέψτε μου να πω ότι όταν συζητάς, πάντα υπάρχει η λύση. Επειδή είναι σε εξέλιξη κάποιες διαδικασίες αυτή την στιγμή, δεν θα ήθελα να πω τίποτα παραπάνω.

-Βασίλης Χιώτης: Το σέβομαι απόλυτα αυτό. Ευχαριστώ πολύ για αυτήν την επικοινωνία.

http://www.mediashipping.gr/

Read more...

"Δεν πείθει" το νομοσχέδιο για την κατάργηση του καμποτάζ

«Στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει το ζητούμενο με την ικανοποίηση κάποιων εγχώριων ιδιαιτεροτήτων, ο νομοθέτης - στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση - καταλήγει σε ένα εσωστρεφές μόρφωμα που στην ουσία δεν αποτελεί άρση του καμποτάζ, τουλάχιστον όπως αυτό ερμηνεύεται εκτός Ελλάδος». Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την ημερίδα που οργανώθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Κω, με την επιστημονική συμβολή του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Μετά από διεξοδική συζήτηση οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο για την πλήρη κατάργηση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα δεν επιδιώκει ρεαλιστικά τη δημιουργία εκείνων των ικανών και αναγκαίων συνθηκών που απαιτεί η ανάπτυξη του κλάδου και γι΄ αυτό δεν πείθει για την αποτελεσματικότητα που θα έχει ως θεσμική μεταρρύθμιση. Αντί να απελευθερώνει, επισημαίνεται στα συμπεράσματα, την αγορά, στην ουσία ακολουθεί το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που έχει σημαδέψει και τον τρόπο που έως τώρα εφαρμόζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις Κοινοτικές σημαίες. Το σκεπτικό αυτό έχει ήδη αποδειχθεί άκαρπο, αφού είναι κυρίως υπεύθυνο για την έως τώρα ασήμαντη, περιπετειώδη και αβέβαιη αναπτυξιακή πορεία του ευρωπαϊκού homeporting στη χώρα μας.
Για τον υπόλοιπο κόσμο η δέσμευση της Ελλάδας να άρει το καμποτάζ σημαίνει αποκλειστικά και μόνο ότι θα ισχύσει στη χώρα μας ακριβώς ό,τι ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες που θεωρούνται ανοικτές προς τη διεθνή κρουαζιέρα, (π.χ. Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία, κ.λπ.). Στην προκειμένη περίπτωση αυτό όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά απουσιάζει και ο ρεαλισμός που θα επεδίωκε να προσδώσει ουσιαστική ελκυστικότητα για το homeporting στην Ελλάδα.

http://www.mediashipping.gr/

Read more...

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο των Ρυμουλκών

Εργασιακή ειρήνη στο χώρο των ρυμουλκών αναμένεται να επιφέρει η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει αύξηση 2% για το 2010 και 2% για το 2011. Η επίτευξη της συμφωνίας αυτής ικανοποιεί τόσο τους εργαζομένους όσο και τους εργοδότες, τηρουμένων των αναλογιών της παρούσας κοινωνικοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.
Το ΝΑΥΣ μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών κ. Τάσο Μιχάλαρο ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την εν λόγω συμφωνία είχαν προγραμματισθεί δύο τετραήμερες απεργίες στον κλάδο οι οποίες ματαιώνονται.

http://www.nafsgreen.gr/

Read more...

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Μηχανικό πρόβλημα στο πλοίο «Θεόφιλος»

Θα αντικατασταθεί, προσωρινά, από το πλοίο «Μυτιλήνη», που θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας σήμερα στις 5:30 μ.μ. και θα αναχωρήσει στις 6:30 αύριο το πρωί, για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Πειραιά.Ένα μηχανικό πρόβλημα έχει ακινητοποιήσει το επιβατηγό-οχηματωγό πλοίο «Θεόφιλος», στο λιμάνι του Καρλοβασίου της Σάμου. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη 17 Ιουνίου, το πλοίο λόγω χαμηλής πίεσης ελαίου στη δεξιά κύρια μηχανή του, κατέπλευσε στο λιμάνι του Καρλοβασίου στις 3:30 μ.μ. προερχόμενο από την Καβάλα. Λόγω του προβλήματος στη μηχανή του εκδόθηκε απαγόρευση απόπλου από το Λιμεναρχείο Σάμου. Οι επιβάτες που επέβαιναν στο πλοίο και είχαν τελικό προορισμό το νησί της Ικαρίας, προωθήθηκαν με άλλα πλοία στον προορισμό του, με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, της «Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου». Όσοι από τους επιβάτες είχαν εισιτήρια για τα υπόλοιπα δρομολόγια, ενημερώνονται, από προχθές, από την εταιρεία, ώστε να προωθηθούν με τα πλοία άλλων εταιρειών στους προορισμούς τους, ή να ακυρώσουν τα εισιτήρια τους παραλαμβάνοντας το αντίτιμο τους στο ακέραιο.
Όσον αφορά το πλοίο «Θεόφιλος», χθες το πρωί μετέβη στο Καρλόβασι ειδικό συνεργείο, με επικεφαλής μέλος του τεχνικού γραφείου της πλοιοκτήτριας εταιρείας, προκειμένου να συμμετέχει στην έρευνα για τον εντοπισμό της αιτίας που προκάλεσε το μηχανικό πρόβλημα και στη συνέχεια στην αποκατάσταση του. Η ακινητοποίηση του πλοίου στη Σάμο, είχε ως συνέπεια να μη γίνει το προγραμματισμένο, για χθες στις 8 το απόγευμα, δρομολόγιο από το λιμάνι της Καβάλας. Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η πλοιοκτήτρια εταιρεία αποφάσισε να αντικαταστήσει το πλοίο «Θεόφιλος» με το πλοίο της «Μυτιλήνη». Πιο συγκεκριμένα, η «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου» προγραμμάτισε την προέκταση του δρομολογίου του Ε/Γ-Ο/Γ «Μυτιλήνη» προς Λήμνο και Καβάλα (με επιστροφή). Το πλοίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας σήμερα στις 5:30 μ.μ. και θα αναχωρήσει για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Πειραιά στις 6:30 το πρωί της Κυριακής. Το δρομολόγιο του διαμορφώθηκε ως εξής: Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή 18 Ιουνίου στις 19:00, Χίος 19/06/10 άφιξη στις 03:30, αναχώρηση 04:00, Μυτιλήνη άφιξη 07:00, αναχώρηση 08:00, Λήμνος άφιξη 13:00 αναχώρηση 13:30, Καβάλα άφιξη 17:30. Επιστροφή από Καβάλα Κυριακή 20/06/10, αναχώρηση 06:30, Λήμνος άφιξη 10:30, αναχώρηση 11:00, Μυτιλήνη άφιξη 16:00, αναχώρηση 18:00, Χίος άφιξη 21:00, αναχώρηση 22:00, Πειραιάς 21/06/10 άφιξη 07:00. Για την επισκευή της βλάβης στο πλοίο «Θεόφιλος», θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

http://www.k-tipos.gr/

Read more...

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (Σ.Α.Σ)

Ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου τον Πίνακα Γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) το οποίο έγινε προχθές Τετάρτη 16-06-2010,
Δείτε τα αποτελέσματα
εδώ.

Read more...

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Μερικά Tips για ασφαλές κολύμπι των παιδιών στην θάλασσα


Το καλοκαιράκι έφτασε και εσείς είστε έτοιμοι να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας τον ήλιο, τη θάλασσα, το κολύμπι. Kαι επειδή έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με πολλές και πολύ όμορφες παραλίες , είναι πάντα μια πολύ καλή ευκαιρία να εξοικειώσετε το παιδί σας με το υδάτινο στοιχείο, ώστε να κολυμπάει με ασφάλεια στα γαλανά νερά...

-Ποτέ και για κανένα λόγο μην πιέσετε το παιδί να μπεί στο νερό, αν φοβάται. Είναι μια διαδικασία που για κάποια παιδιά χρειάζεται ηρεμία, επιμονή και υπομονή.
-Δεν αρκεί μόνο να επιπλέει στο νερό , αλλά απαιτείται χρόνος και σωστή εκπαίδευση για να μάθει να κολυμπά με ασφάλεια.
-Παίξτε μαζί του στα ρηχά , μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό και να μην νιώθει φόβο.
-Όσο είναι ακόμα μικρό και δεν ξέρει να κολυμπά καλά, χρησιμοποιείτε σωσίβιο ή μπρατσάκια, που θα το βοηθούν καθ'όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην θάλασσα. Προσοχή όμως! Τα μπρατσάκια και το σωσίβιο είναι απλώς βοηθητικά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν μέσα ασφαλούς κολύμβησης και να αντικαταστήσουν την επίβλεψη απο κάποιον ενήλικα.
-Αν ξέρει να κολυμπά καλά και θέλει να εξερευνήσει την θάλασσα , συμβουλεύστε το να παραμένει σε ασφαλή απόσταση, να φορά μάσκα για να προστατεύει τα μάτια του και αναπνευστήρα για να παίρνει αέρα. επίσης, τα βατραχοπέδιλα θα το βοηθήσουν σημαντικά στο κολύμπι του. ωστόσο, βεβαιωθείτε οτι δεν παραμένει για πολύ κάτω απο την επιφάνεια του νερού.
-Αν η θάλασσα έχει κυματακι, συμβουλεύστε το να παραμένει στο νερό με την πλάτη στην ακτή , ώστε να μην το "πλακώσει" το κύμα.
-Φροντίστε να μάθετε κάποιες βασικές κινήσεις ναυαγοσωστικής , ώστε σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε , να μπορέσετε να το βοηθήσετε μέχρι να σας παρασχεί εξειδικευμένη βοήθεια.
-Μην ξεχνάτε οτι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι . Πηγαίνετε για κολύμπι τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό.
-Επιλέγετε παραλίες και θάλασσες με καθαρά νερά . αποφύγετε εκείνες που έχουν βράχια , γνωρίζετε οτι παρουσιάζονται τσούχτρες , μέδουσες και αχινοί.

Πηγή: http://www.yeskid.gr/

Read more...

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μπορεί να μην έχουμε λεφτά αλλά έχουμε κάποια απο τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα αυτού του πλανήτη...

(ηλιοβασίλεμα στον Μόλυβο)

Read more...

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ το Π.Δ. 50 για την ανακατανομή του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης χθες 16 Ιουνίου (ΦΕΚ 89 Α – 16.06.2010) το προεδρικό Διάταγμα 50, με το οποίο ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας βάσει του οποίου περνάνε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας το σύνολο των αρμοδιοτήτων του πρώην ΥΕΝ.
Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής, συγχωνεύεται η πρώην Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.
Η νέα Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής θα ασχολείται με την ακτοπλοΐα καθώς μεταφέρεται σε αυτήν η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, τα λιμάνια, οι πλοηγικοί σταθμοί, καθώς και η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν στην ομαλή λειτουργία της Ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας περνά στη Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ 89 Α, της 16ης Ιουνίου 2010
http://www.theseanation.gr/

Read more...

Αναπαλαίωση και Αξιοποίηση της υπερκατασκευής του «Μώλου Κράκαρη»

Μια ακόμα πρωτοβουλία επενδυτικού χαρακτήρα ανέλαβε ο Ο.Λ.Π. Α.Ε., η οποία παράλληλα αναβαθμίζει αισθητικά το Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά. Όπως εισηγήθηκε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης στο Δ.Σ. του Οργανισμού, ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. προχωράει στην Αναπαλαίωση και Αξιοποίηση της υπερκατασκευής του «Μώλου Κράκαρη», που βρίσκεται στο λιμενοβραχίονα της αριστερής εισόδου του Κεντρικού Λιμένα Πειραιώς. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε προωθηθεί επίσης στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ 2002 – 2005 και είχε εγκαταλειφθεί μετά το 2004.
Η υπερκατασκευή αυτή, η οποία βρίσκεται επί του λιμενοβραχίονα, αποτελεί τμήμα της βιομηχανικής εγκατάστασης του παλαιού Εργοστασίου Λιπασμάτων και η απόφαση του Ο.Λ.Π. Α.Ε. είναι ότι πρέπει να διασωθεί ως Μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης του Πειραιά.
Με δεδομένο ότι σήμερα οι παρακείμενες περιοχές Βασιλειάδη και λιμενοβιομηχανική περιοχή Δραπετσώνας αναβαθμίζονται, η ανακατασκευή και αξιοποίηση του χώρου γίνεται εξαιρετικά ελκυστική.
Το έργο ανακατασκευής θα επαναπροκηρυχθεί, η δε παραχώρηση του θα γίνει με το σύστημα μελέτη, κατασκευή, αυτοχρηματοδότηση. Το έργο εντάσσεται στο υποπρόγραμμα «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» του επενδυτικού προγράμματος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. 2010 – 2014, αφού στον ανακατασκευασμένο χώρο πρόκειται να ενταχθούν δράσεις πολιτιστικές, εστίασης και αναψυχής.
Με την απόφαση αυτή, ένας ακόμα ιστορικός χώρος του Πειραιά διασώζεται, αναδεικνύεται και προσφέρεται στην Πόλη του Πειραιά.

Read more...

Αδέρφια μου αλήτες πουλιά. Οταν ο Τολης συνάντησε τον Αρκα..

Read more...

MNHMONIO ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Φίλοι συνάδελφοι, αδέλφια  (έστω & ετεροθαλή), συνεργάτες

Σας στέλνουμε για υποβοήθηση σας το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ που εκπόνησε συνάδελφος του ΠΝ.
Με την ελπίδα να σας φανεί χρήσιμο, για όσο αυτό θα ισχύει ακόμη, μιας & εκ μέρους των Υπηρεσιών ή των συνδικαλιστών έχει χρόνια να εκπονηθεί κάποιο βοήθημα για τα στελέχη ή τις Υπηρεσίες.
Ορισμένες ατομικές εργασίες, ενέργειες & δράσεις, δεν λύνουν
δυστυχώς, θεσμικά, τα προβλήματα.

--
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,
ExantasRead more...

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του Λιμεναρχείου Χιου.

Απολογισμό της θητείας του ως κεντρικού Λιμενάρχη Χίου πραγματοποίησε ο Χαράλαμπος Μπουρνιάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στο Λιμεναρχείο. Η νομιμότητα, η προστασία των διοικουμένων και η αρχή της ίσης μεταχείρισης πρυτάνευσαν, όπως είπε ο τέως Λιμενάρχης Χίου, κατά τα 3 χρόνια και τους 10 μήνες που άσκησε τα καθήκοντά του. Ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειές του ήταν η έλλειψη προσωπικού που παρατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, επιδεινώθηκε με τις μετακινήσεις εργαζομένων και επιλύθηκε προσφάτως.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας που ο κ. Μπουρνιάς κατέβαλε ήταν, όπως είπε, η δουλειά, ο ζήλος, η αφοσίωση και η ομόνοια του προσωπικού, ενώ προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν οι ραγδαίες εξελίξεις στη νομοθεσία και ο μεγάλος αριθμός των συμβάντων. Ο κ. Μπουρνιάς δήλωσε ότι είναι υπερήφανος γιατί θα παραδώσει το Λιμεναρχείο Χίου «καλύτερα στελεχωμένο, πιο λειτουργικό από ό,τι το παρέλαβα, ικανό να αντεπεξέλθει σε οτιδήποτε χρειαστεί.»

Απολογισμός
Αξιολογώντας τα σημαντικότερα ίσως και δυσκολότερα συμβάντα που κλήθηκε το Λιμεναρχείο της Χίου να αντιμετωπίσει και ο ίδιος φυσικά, ο Χαρ. Μπουρνιάς ανέτρεξε σε μια σειρά γεγονότων:
- 18/7/2006 μετά από μια μεγάλη επιχείρηση συνελήφθησαν 2 Ιταλοί και 2 Ιρακινοί που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις τουρκικές ακτές προκειμένου να μεταφέρουν λαθρομετανάστες, όπως είπε ο κ. Μπουρνιάς. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, καταδικάστηκαν και η υπηρεσία βραβεύθηκε με ευαρέσκεια.
- Στο φουσκωτό «sea angel», σημαία Ολλανδίας τρεις Έλληνες με ποινικό - μητρώο εκ των οποίων κατά τη δίωξη υπήρχε και πυροβολισμός. Τελικά ο τραυματίας κατέληξε αλλά από παθολογικά αίτια.
- Στις 14/5/08 δόθηκε ένα καίριο χτύπημα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων με τον εντοπισμό, ακινητοποίηση και μεταφορά στο λιμάνι της Χίου του πλοίου Viking με σημαία Σιέρα Λεόνε.
- 26/6/08 το λιμεναρχείο Χίου και ο τότε Λιμενάρχης Χαρ. Μπουρνιάς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το ναυτικό ατύχημα του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ». Ο κ. Μπουρνιάς εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μια καλά συντονισμένη επιχείρηση που είχε αίσιο τέλος, αφού απομακρύνθηκαν επιβάτες και πλήρωμα «χωρίς να ανοίξει μύτη». Για την έκβαση της προσπάθειας ο αρχηγός του λιμενικού σώματος τίμησε την υπηρεσία με ευαρέσκεια.
- 14-9-09 εξαρθρώθηκε ένα κύκλωμα από αλλοδαπούς που υπέθαλπε λαθρομετανάστες στο κέντρο της πόλης και το Λιθί.
- Γενικά ο απολογισμός στο τομέα της λαθρομετανάστευσης σύμφωνα με τον κ. Μπουρνιά είναι θετικός, αφού στα 3 τελευταία χρόνια συνελήφθησαν 18 διακινητές προσφύγων, ενώ από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα έχουμε μηδενική άφιξη από τα απέναντι παράλια.

Τα ναρκωτικά και ο σκύλος...

Έχοντας δίπλα του το Στέλιο  Σιάρμπα, νέο τομεάρχη ασφαλείας ο Χαράλαμπος Μπουρνιάς παρέθεσε τα στοιχεία για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών.
-Το 2007 κατασχέθηκαν 68 γραμμάρια κάναβις
-Το 2008        »          28,5   »            »
-Το 2009        »            41     »           »
Τέλος το 2010 κατασχέθηκαν 4 κιλά κάνναβης και 150 γραμμάρια κοκαΐνης, τα οποία χαρακτήρισε ως «αρκετά μεγάλη επιτυχία» και τόνισε το ρόλο του κ. Σιάρμπα στην επίτευξή της. Αναμφισβήτητα μεγάλη ήταν και η συμβολή του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου η απόκτηση του οποίου είχε τεθεί στόχος από τον ίδιο από την ανάληψη των καθηκόντων του και επιτεύχθηκε 1,5 χρόνο μετά. «Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι διαρκής και σκληρός» δήλωσε ο Λιμενάρχης και τόνισε την καλή συνεργασία που έχει η υπηρεσία του με Αστυνομία και Τελωνείο για αυτό το σκοπό. «Χρειάζεται εγρήγορση και συστηματικοί έλεγχοι» τόνισε.                                      
Αναφορά κατά τη συνέντευξη Τύπου έκανε ο Λιμενάρχης Χίου και σε χρόνια προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η υπηρεσία του όπως η απομάκρυνση του δελφινιού από το λιμάνι σε συνεργασία με το λιμενικό ταμείο, η μεθόδευση του καθαρισμού του Θόλους,  οι προσπάθειες για την απομάκρυνση από τη μαρίνα 3 επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων για τα οποία υπάρχει κίνδυνος βύθισης. Για να προληφθεί μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος εξετάζεται η άντληση καυσίμων και ρυπογόνων ουσιών από τα πλοία.
  Στα θετικά της θητείας του ο κ. Μπουρνιάς ενέταξε και την επισκευή του Λιμεναρχείου που ξεκίνησε το 2005 επί των ημερών του Λιμενάρχη κ. Μ. Παριάρου. Το 2007 παραλήφθηκε η μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας, το 2008 δημοπρατήθηκε το έργο, που κόστισε συνολικά 210.000 και καλύφθηκε κατά το ήμισι από χιώτικες ναυτιλιακές εταιρείες και από το Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας. Εκτός από την εξωτερική επισκευή αντικαταστάθηκαν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και πήρε για πρώτη φορά πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
     Μακρύς ο κατάλογος των ευχαριστιών που απηύθυνε ο Λιμενάρχης Χίου για τη συνεργασία ξεκινώντας από τον τέως αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Θ. Ρετζεπίρη, τους συνεργάτες του αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και λιμενικούς, το σεβασμιότατο, το νομάρχη, τον ταξίαρχο τους βουλευτές του νομού και την οικογένειά του.

 «Αναγκαία η μεταγωγή»
Απαντώντας στο ερώτημα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ για τα περσινά γεγονότα στο λιμάνι κατά τη μεταγωγή των προσφύγων ο κ. Μπουρνιάς απάντησε ότι «ήμασταν πεισμένοι  ότι ήταν αναγκαία  γιατί υπήρχε κίνδυνος ασθενειών από το μεγάλο αριθμό των προσφύγων που είχαν συγκεντρωθεί στον καταυλισμό. Κάποιοι έπρεπε να φύγουν, γιατί οι συνθήκες θα γίνουν απάνθρωπες. Έπρεπε η μεταγωγή να γίνει», απάντησε.
 Στο μεγάλο κύκλο εργασιών που τροφοδοτείται από τα τράνζιτ πλοία που σταματάνε έξω από το λιμάνι, αναφέρθηκε ο λιμενάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  Λάντζες, ναυτικοί πράκτορες, μεταφορικές εταιρείες ακόμη και εταιρείες τροφίμων κινούνται γύρω από αυτά, ενώ το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι πολύ καλό.
Στην καλή συνεργασία που υπάρχει με το Λιμενικό Ταμείο αναφέρθηκε επίσης ο κ. Μπουρνιάς, καθώς συναποφασίζουν για να δρομολογήσουν λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων. Μάλιστα ιδιαιτέρως ευχαρίστησε το Σταμάτη Κάρμαντζη γι΄αυτή.
  Με προσεκτικό τρόπο απάντησε ο Χαρ. Μπουρνιάς στο ερώτημα για την αξιοκρατία στις κρίσεις λέγοντας ότι είναι φυσιολογικές οι μετακινήσεις σε ένα ένστολο σώμα όπως το Λιμενικό και ότι «μπορεί κάποιος στη σταδιοδρομία του να αδικηθεί, θα δικαωθεί μετά. Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονα, δεν τίθεται θέμα αξιοκρατίας. Είναι διαταγές ανωτέρων, δε νομίζω ότι μπορώ να τις κρίνω…»
Από σήμερα θα παρουσιαστεί στην υπηρεσία ο αντικαταστάτης του  Γιώργος Σκανδάλης, ενώ αναμένεται η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής να διαρκέσει 2-3 μέρες. Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου οι δημοσιογράφοι ευχαρίστησαν το Λιμενάρχη Χαρ. Μπουρνιά για τη συνεργασία και του ευχήθηκαν καλή συνέχεια στη νέα του θέση.

ΕΥΓ. Κ. http://www.alithia.gr/ 
.

Read more...

To TOP 10 των Ελλήνων Εφοπλιστών

Του Μηνά Τσαμόπουλου για το protothema.gr
Αναδημοσίευση


Παρά τη δυσμενή συγκυρία, η ναυτιλία των Ελλήνων στο σύνολό της ,απέδειξε για μία ακόμη φορά την παραδοσιακά ισχυρή αντοχή της και την ικανότητα προσαρμογής της στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις.
Διατήρησε για τρίτη δεκαετία την πρωτοπορία της στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές ελέγχοντας το 8% του παγκόσμιου στόλου σε αριθμό πλοίων και περίπου το 15% σε χωρητικότητα , ενώ συνειδητοποιώντας εγκαίρως τα νέα δεδομένα προχώρησε την αναπροσαρμογή των ναυπηγικών προγραμμάτων της, συνεχίζοντας την τάση εκσυγχρονισμού του στόλου της.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες πλοίων υπό ναυπήγηση για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων ανέρχονται σε 748 πλοία που ισοδυναμούν με 65 εκατ. dwt.
Στο Top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών σύμφωνα με τα στοιχεία της N. Cotzias Shipping Consultants (NCSC) βρίσκουμε με βάση τον αριθμό των πλοίων που απαρτίζουν τους στόλους τους:

1)Τον Ιωάννη Αγγελικούση με 120 πλοία στην πρώτη θέση και ακολουθούν,
2) καπετάν Παναγιώτης Τσάκος με 82,
3) Νίκος και Χάρης Βαφειάς με 72 και
Δημήτρης Μελισσανίδης με 72,
4)Γ.Προκοπίου με 71,
5)Βίκτωρ Ρέστης με 70 πλοία,
6) Δρ Ιωάννης Κούστας με 69,
7) Ο Ungar Rami του οποίου η εταιρεία Stamco έχει έδρα την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και απαρτίζεται από Έλληνες
8) Γιώργος Οικονόμου με 61 πλοία
9)Ευάγγελος Μαρινάκης με 59 και
10) καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος με 58.

Όσο αφορά τη χωρητικότητα του στόλου που έχουνε: Στην πρώτη θέση ο Ιωάννης Αγγελικούσης με 20,8 εκ. τόνους, (120 πλοία), ο Γ.Προκοπίου με 10,5 εκ. τόνους, (71 πλοία) , Γ.Οικονόμου με 8,2 εκ. τόνους,(61 πλοία), καπετάν Παναγιώτης Τσάκος με 8,04 εκ. τόνους,(82 πλοία) ο Βίκτωρ Ρέστης, με 6,01 εκ. τόνους (70 πλοία), δρ Ιωάννης Κούστας με 6 εκ. τόνους., (69 πλοία), Όμιλος Χανδρή με 4,6 εκ. τόνους (31 πλοία), Ντίνος Μαρτίνος με 4,4 εκ. τόνους (39 πλοία), Βίλλυ Παναγιωτίδης με 4,4 εκ. τόνους (25 πλοία) και Όμιλος Λυκιαρδόπουλου με 4,4 εκ. τόνους (25 πλοία).
«Οι επιδόσεις απορρέουν όχι μόνο από το μέγεθος του στόλου της, ο οποίος στην πλειονότητά του αποτελείται από πλοία προηγμένης τεχνολογίας αλλά και από το υψηλό επίπεδο παροχής αξιόπιστων μεταφορικών υπηρεσιών που συνδυάζουν την παραδοσιακή ναυτική τεχνογνωσία και το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο με σύγχρονες πρακτικές επιτελικής διαχείρισης» είναι τα λόγια του Θ. Βενιάμη: προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

http://www.marinews.gr/

Read more...

Σε αποκλεισμό ΟΛΠ-COSCO-Σ.ΕΜΠΟ προχωρά ο δήμος Περάματος

Σε αποκλεισμό του ΟΛΠ, της COSCO και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) θα προχωρήσει την Παρασκευή 18 Ιουνίου ο Δήμος Περάματος προκειμένου όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του, να διεκδικήσει τα αιτήματα των κατοίκων του. "Δεν μπορούμε ν’ ανεχθούμε άλλο πια την υποβάθμισης της ζωής μας.Φτάνει πια η λειτουργία του λιμανιού εις βάρος μας.
"Φτάνει πια ο θόρυβος από την δραστηριοποίηση του ΟΛΠ και της COSCO, που ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας προκαλούν καθημερινό εφιάλτη στους κατοίκους μας και κυρίως σ’ εκείνους των περιοχών που συνορεύουν με την περιοχή εργασιών του Λιμανιού" σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δήμου.

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα. Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Read more...

ΥΠΟΙΑΝ: "Δεν είναι Ro Ro τα Ropax"

Σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα πλοία "ROPAX I" και "ROPAX II" στο λιμάνι της Κορίνθου, το υπουργείο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: Το ΥΠΟΙΑΝ από την πρώτη στιγμή προσέφερε, με πνεύμα καλοπιστίας, τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, προσπάθεια η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα πλοία ROPAX I και ROPAX II δεν είναι RORO, δηλαδή δεν είναι οχηματαγωγά, όπως μέχρι τώρα εμφανίζονταν. Είναι επιβατικά, καθώς μεταφέρουν πάνω από 12 επιβάτες. Το ΥΠΟΙΑΝ, λόγω και της ηγετικής θέσης της Χώρας στην διεθνή ναυτιλία, λαμβάνει πολύ σοβαρά και εξετάζει όλα τα θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, επιβατών και προσωπικού των συγκεκριμένων πλοίων.
Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης συνεχίζονται ακόμη και τώρα, όπως έγινε άλλωστε γνωστό και με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010.

Read more...

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Σε 4 εταιρείες θα υπαχθούν όλα τα λιμάνια της χώρας

Της Αγγελικής Καλλή
για την Ημερησία

«Κλειδώνει» το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο λιμενικό σύστημα της χώρας με την ενοποίηση όλων των λιμανιών της κάτω από την ομπρέλα μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οριστικές αποφάσεις θα συζητηθούν μετά την επιστροφή της υπουργού Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας - Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη από την Κίνα.
Νέος ρόλος
Είναι πολύ πιθανό όσο αφορά τον νέο ρόλο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά, σε αυτό το νέο λιμενικό σύστημα, ανακοινώσεις να γίνουν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του στις 29 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η δημιουργία τεσσάρων μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων, εκ των οποίων δύο κάτω από την «ομπρέλα» των δύο εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Ο ΟΛΠ, με βάση το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, θα αγοράσει τα λιμάνια της Ραφήνας, του Λαυρίου και της Ελευσίνας προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου.
Η νέα επιχειρηματική οντότητα που θα προκύψει θα κάνει την είσοδό της στο χρηματιστήριο μέχρι του ποσοστού του 49%, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51%. Ο ΟΛΘ, πιθανότατα μέσω της ίδιας οδού θα προχωρήσει στην αγορά των λιμανιών του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, στα οποία με τα έργα που έγιναν το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν υποδομές για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
Η τρίτη εταιρική οντότητα φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει τα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, με ενδεχόμενο κάτω από την «ομπρέλα» του Οργανισμού Λιμένα Πάτρας να ενταχθούν τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας και όλα τα μικρότερα λιμάνια της περιοχής. Όλα τα λιμάνια του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης -όπου μόνο το Ηράκλειο είναι Ανώνυμη Εταιρία- θα ενταχθούν σε μία νέα εταιρική οντότητα. Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη νέα εταιρεία θα περιληφθούν λιμάνια με μεγάλη επιβατική κίνηση όπως, για παράδειγμα, η Ρόδος και η Σαντορίνη.
Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ελληνικό δημόσιο κατέχει μερίδια 74% στις εταιρείες του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αλλά και το 100% σε συνολικά δέκα περιφερειακά λιμάνια. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά το υπουργικό συμβούλιο που είχε ασχοληθεί με την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, είχε αναφέρει ότι μελετάται η καλύτερη δυνατή εταιρική κατανομή των εθνικών λιμανιών.

Διατήρηση ποσοστού
Σε αυτό το πλαίσιο είχε ανακοινώσει τη δημιουργία μίας ή περισσότερων διευρυμένων οντοτήτων όπου θα ενταχθούν όλοι οι οργανισμοί λιμένων της χώρας. Στόχος επίσης του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ανάπτυξη των υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους και η είσοδος των εταιρικών οντοτήτων στο χρηματιστήριο, με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το ελληνικό δημόσιο.
Ηδη ο ΟΛΠ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Cosco για την είσοδό του στις υπηρεσίες logistics, ενώ πρόσφατα έγιναν συζητήσεις για κοινές επενδύσεις σε λιμάνια με το αντιπρόεδρο της Royal Carribean, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κρουαζιερόπλοιων στη διεθνή αγορά.

http://www.marinews.gr/

Read more...

"Σωσίβιο" αναζητούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η μειωμένη κατά 15-20% επιβατική κίνηση στις εσωτερικές γραμές υποχρεώνουν τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να αναδιπλώσουν τα δρομολόγια των πλοίων τους, να μειώσουν τις ταχύτητες των συμβατικών τους πλοίων και τώρα επιχειρούν να απαλλαγούν από τα ταχύπλοα σκάφη τους. Άλλωστε, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι αποκαρδιωτικά. Μόνο οι τέσσερις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν ζημίες που υπερέβησαν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ υπέστησαν και σημαντική συρρίκνωση των εσόδων τους. Η αύξηση των καυσίμων των συμβατικών πλοίων αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρσι κατά 120 ευρώ, αφού από 300 ευρώ ο τόνος έφθασε εφέτος τα 420 ευρώ!
Από την άλλη εντείνεται ο ανταγωνισμός στις πιο κερδοφόρες γραμμές, όπως είναι η Αδριατική, οι δύο γραμμές της Κρήτης, του Ηρακλείου και των Χανίων, καθώς επίσης και στη βασική γραμμή των Δωδεκανήσων στη Κω και Ρόδο. Στην γραμμή της Αδριατικής οι κρατήσεις κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ συγκυριακά λόγω της ηφαιστειακής τέφρας παρουσίασε μια ανέλπιστη κίνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελληνικών λιμεναρχείων, η συνολική κίνηση στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας σημείωσε αύξηση κατά 6% σε επιβάτες, κατά 14% σε Ι.Χ. και μείωση κατά 4% στα φορτηγά οχήματα. Ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί σημαντικά η χωρητικότητα των πλοίων στις γραμμές της Ιταλίας, με την έλευση του νεότευκτου μέσα στον μήνα Ιούνιο Olympia Cruise, το οποίο ναύλωσαν οι Μινωϊκές Γραμμές από τον μητρικό όμιλο των Γκριμάλντι. Το πλοίο αυτό, μαζί με το αδελφό σκάφος Europa Cruise ανεβάζει τη μεταφορική ικανότητα από την πλευρά των Μινωϊκών Γραμμών στη γραμμή Πάτρας – Ηγουμενίτσας – Αγκόνα σε 6.000 επιβάτες ημερησίως, που δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στις άλλες εταιρείες. Οι άλλες δύο άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες, η Superfast Ferries και η ΑΝΕΚ επιχειρούν με ελκυστικά πακέτα προσφορών να προσελκύσουν επιβάτες και αυτοκίνητα, αλλά είναι προφανές ότι ο αλόγιστος ανταγωνισμός θα επιφέρει δραματικά μειωμένα έσοδα. Επιπλέον να επισημανθεί ότι η Superfast Ferries ναυπηγεί δύο σύγχρονα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, για τις γραμμές της Ιταλίας, και όποτε αυτά δρομολογηθούν θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση. Επισημαίνεται ότι οι μικρές εταιρείες, Agoudimos Lines, Ventouris Ferries κλπ, που εξυπηρετούν τα λιμάνια Μπάρι και Μπρίντιζι, που κατέχουν αξιόλογα μερίδια στα δύο αυτά λιμάνια, διαβλέπουν μετακίνηση της κίνησης κυρίως των φορτηγών αυτοκινήτων προς τα Αγκόνα και Βενετίας, τάση που αυξάνεται από μήνα σε μήνα. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Europa Cruise, που καθελκύσθηκε πρόσφατα, είναι νηολογημένο στην Ιταλία και φέρει την ιταλική σημαία θα απασχολήσει ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων ναυτικών και θα πάρει τη θέση του συνονόματου του πλοίου Europa Palace, που είναι και αυτό ιταλικής κατασκευής. Το Europa Palace θα δρομολογηθεί στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Βενετία. Το νεότευκτο πλοίο έχει μήκος 225 μέτρα και 31 μέτρα πλάτος, ενώ η μεταφορική του ικανότητα για φορτηγά είναι 3.000 lanes meters. Δύναται να μεταφέρει 3.000 επιβάτες και η υπηρεσιακή του ταχύτητα φθάνει στους 28 κόμβους. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά το μέγεθος του – αφού πρόκειται για πλοίο «μαμούθ» - θα διανύει σε 22 ώρες τη διαδρομή Αγκόνα- Ηγουμενίτσα - Πάτρα.
Εξάλλου, ο ανταγωνισμός μαίνεται τώρα στο Ηράκλειο και στα Χανιά, όπου οι προσφορές και των τριών εταιρειών, Blue Star, ΑΝΕΚ και Μινωϊκές Γραμμές φέρνουν κόσμο, αλλά τα έσοδα είναι μειωμένα λόγω των εκπτώσεων κυρίως στα ημερήσια δρομολόγια. Την επόμενη εβδομάδα, θα ενταθεί και ο ανταγωνισμός στη γραμμή των Δωδεκανήσων. Στα τρία πλοία της Blue Star, μπαίνει εμβόλιμα το «Νήσος Ρόδος» της Hellenic Seaways, ενώ σχεδιάζει να δρομολογήσει και το φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο «Κολοσσός» η ΝΕ Λέσβου. Με αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις μπορεί να βγαίνουν ωφελημένοι οι επιβάτες, όμως οι εταιρείες θα υποστούν μεγάλη μείωση εσόδων.
Επισημαίνεται ότι στις γραμμές της Ιταλίας τα πλοία της Attica Group, μετέφεραν 104.907 επιβάτες (μείωση 3,7%), 31.464 φορτηγά οχήματα (μείωση 7,7%) και 19.524 Ι.Χ. οχήματα (αύξηση 7,7%) και διατήρησαν σταθερά την πρώτη θέση σε όλες τις κατηγορίες κίνησης με μερίδια αγοράς 36,2% στους επιβάτες, 32,7% στα φορτηγά οχήματα και 35,7% στα Ι.Χ. οχήματα επί του συνόλου των μεταφερθέντων επιβατών, φορτηγών οχημάτων και Ι.Χ. οχημάτων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
Εξάλλου, στις γραμμές της Βόρειας Αδριατικής, δηλαδή στην Αγκώνα και στην Βενετία οι Μινωϊκές Γραμμές, διακίνησαν το 35,3% των επιβατών, το 30,0% των Ι.Χ. αυτοκινήτων και το 36,6% των φορτηγών αυτοκινήτων.
Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Attica Group είχε έσοδα 51,59 εκατ., έναντι 53,24 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2009 και Ενοποιημένες Ζημίες προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) Ευρώ -10,02 εκατ. (Ευρώ -5,47 εκατ.). Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Attica Group, παρουσιάζουν ζημίες μετά από φόρους 21,95 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 14,81 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει 72,28 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, που επιτρέπει στον όμιλο να σχεδιάζει εξαγορές εταιρειών ή αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων.
Η ΑΝΕΚ, παρά το γεγονός ότι είχε αύξηση εσόδων κατά 4,6%, είχε ζημίες που ανήλθαν στα 18,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών πέρσι 14,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ανήλθε σε ευρώ 45,5 εκατ., έναντι ευρώ 43,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2009, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6%. Οι Μινωϊκές Γραμμές είχαν και αυτές ζημίες που ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,9 εκατ. ευρώ. Η τέταρτη εταιρεία της ακτοπλοίας, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, είχε και αυτή ζημίες 7,463 εκατ. ευρώ, έναντι 4,189 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 7,444 εκατ. ευρώ από 4,650 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ.

Read more...

Άνοιξε η Έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι

Την Παρασκευή το απόγευμα άνοιξε η ετήσια Έκθεση βιβλίου, που οργανώνεται από τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών στο Πασαλιμάνι. Τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν την Δευτέρα το απόγευμα και είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του, που προδημοσιεύει το Portnet.gr, ο πρόεδρος του συλλόγου των Βιβλιοπωλών, κ. Ν. Παρασκευόπουλος, συνδέει το δύσκολο οικονομικό κλίμα που  επικρατεί με μια ελπιδοφόρα (για τον κλάδο, αλλά και γενικότερα την πνευματική ζωή του τόπου) εξέλιξη. Σε πείσμα της γενικότερης ύφεσης, οι πωλήσεις βιβλίων τον περασμένο χρόνο, παρουσιάζουν αύξηση 10%!
Ας σημειωθεί ότι στην τελετή εγκαινίων, με απόφαση του Δ.Σ. των Βιβλιοπωλών, δεν θα τελεστεί Αγιασμός. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Μητροπολίτης Πειραιά που είχε προσκληθεί, όπως και άλλοι επίσημοι, δημιούργησε τεράστιο επεισόδιο, γιατί δεν του δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσει Αγιασμό και αποχώρησε οργισμένος απ’ την τελετή. Πλην όμως, όπως ευλόγως εξηγούσαν οι διοργανωτές και ο ίδιος ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος στο Portnet.gr, δεν είναι δυνατόν κανένας εκπρόσωπος, κανενός θρησκευτικού δόγματος, να ευλογεί συνολικά μια έκθεση βιβλίου. Πως δηλαδή μπορεί να δώσει την ευλογία του, έλεγε ο πρόεδρος των Βιβλιοπωλών, ένας ορθόδοξος Μητροπολίτης σε βιβλία π.χ. του Μαρξ, του Νίτσε ή του Φρόυντ; Και ακόμη χειρότερο, πως μπορεί να θέσει υπό την πνευματική του αιγίδα βιβλία για το Ισλάμ ή για τον Βουδισμό, που διατίθενται από ορισμένα περίπτερα; Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Πειραιά θα έπρεπε να είχε αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από μια τέτοια διαδικασία, ακόμη και αν προσκαλείται ως ένα επίσημο πρόσωπο.

http://www.portnet.gr/

Read more...

Εν αναμονή λοιπόν του επόμενου (ή επόμενων) Προεδρικού Διατάγματος ! (ή Διαταγμάτων και πιθανά Νόμων)

Του Παναγιώτη Δέγλερη
Σε μια περίεργη ιστορικά και χρονικά συγκυρία όπως η τωρινή - της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας – εκδηλώθηκε και μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την νέα μορφή του Διοικητικού φορέα της Ναυτιλίας, με τη σύσταση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων (των περισσοτέρων;) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,  καθώς και στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα γιατί αναμένεται η δημοσιοποίηση σε Φ.Ε.Κ. του νέου ! Προεδρικού Διατάγματος, που θα επιλύσει κάποια δυσερμήνευτα νομικά θέματα που έθεσαν τα δύο προηγούμενα Προεδρικά Διατάγματα, έφερε στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου θέματα και αναγκαιότητες σχετικά με ένα σύγχρονο διοικητικό φορέα για την Ναυτιλία, έθεσε εκ νέου θέματα διοίκησης της εμπορικής ναυτιλίας, χάραξης ναυτιλιακής πολιτικής, στελέχωσης και βέβαια τα της λειτουργίας ενός σύγχρονου Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος (που περιέργως τόσα χρόνια δεν είχε συσταθεί).
Οι πραγματικές αυτές ανάγκες δημοσιοποιήθηκαν «αιφνίδια» μέσα από άσκηση πιέσεων, διαμαρτυριών, παρεμβάσεων, εκατέρωθεν προτροπών για συνέχιση, αντίθετων προτροπών για άμεσες αλλαγές, πολιτικών αναλύσεων για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς και όλα μαζί ανάδειξαν την ουσιαστική ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο, διοικητικό φορέα που θα μπορεί να υποστηρίξει την ελληνική εμπορική ναυτιλία και στον επόμενο αιώνα.
Οι ανάγκες αυτές μέσα από τη χρονική πίεση των εξελίξεων, αντί να αποτελέσουν πεδίο γόνιμου διαλόγου, έγιναν - όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα - πεδίο αντιπαράθεσης, αντεγκλήσεων σε προσωπικό επίπεδο εμπλέκοντας πρόσωπα, πολιτικές - πολιτικούς υπαλλήλους ή Λιμενικούς Αξιωματικούς, παράγοντες της Ναυτιλίας, πλοιοκτήτες, παρά την σαφή και χαμηλών τόνων θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και την «περίεργη» σιωπή πολλών ναυτεργατικών σωματείων.
Έντονες οι αντιδράσεις ιδιαίτερα από τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών οργανισμών με κορύφωση τις διαμαρτυρίες τους στον Υπουργό Μπαμπούκη, με την ταυτόχρονη όμως αποκάλυψη ! της διγλωσσίας πολλών πολιτικών στελεχών - όλων των κομμάτων - που φάνηκε ότι «χαϊδεύουν αυτιά» και των δύο πλευρών.
Για να σχεδιάσουμε όμως ναυτιλιακή πολιτική πρέπει να ξαναδούμε και αναμφίβολα τα θέματα του διοικητικού φορέα. Για να σχεδιάσουμε στελέχωση της ναυτιλίας πρέπει να ξαναδούμε τις ανάγκες ενός μακρόχρονου σχεδιασμού, γιατί η πραγματική ανάγκη για δημόσιο διάλογο δεν καλύφθηκε.
Τα ζητήματα για επίλυση πολλά. Επιλέγω για να καταδείξω την άμεση ανάγκη ενός δημόσιου διαλόγου - μίας ουσιαστικής διαβούλευσης για την ναυτιλιακή εκπαίδευση, για εξειδικευμένα στελέχη υψηλής ειδίκευσης για τις αυριανές ανάγκες της ναυτιλίας με όλες τις ποιοτικές παραμέτρους για πληρώματα που θα γνωρίζουν από διαχείριση κινδύνου και διαδικασίες διερεύνησης περιστατικών ή ατυχημάτων μέχρι ανάλυση ασφάλειας και ειδικά νομικά θέματα σύγχρονης πειρατείας.
Ενδεικτικά αναφέρθηκα στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, γιατί θεωρώ ότι η ναυτική εκπαίδευση η οποία τα τελευταία τριάντα χρόνια συνεχώς «εκσυγχρονίζεται» έχει να επιδείξει επιεικώς πενιχρά αποτελέσματα, ενώ στη σημαντικότερη ναυτιλία στον κόσμο, όπως η ναυτιλία των ελλήνων αναζητείται ακόμη η έννοια του ναυτιλιακού πανεπιστημίου της.
Με αφορμή λοιπόν την αναμονή του νέου Προεδρικού Διατάγματος – μιας και κατάντησε να θεωρείται σύντομο ανέκδοτο στην ναυτιλιακή κοινότητα του Πειραιά η αναζήτηση του νέου μοντέλου φορέα διοίκησης ναυτιλίας - αυτή η πρόθεση θεσμικής αλλαγής ίσως να είναι η αφορμή για τους πολιτικούς εκπροσώπους της πόλης του Πειραιά, για όλους τους συμμετέχοντες στην ναυτιλιακή κοινότητα να καταθέσουν σε δημόσια διαβούλευση γραπτές δεσμευτικές προτάσεις με πιεστικές απαντήσεις για όλους τους βασικούς τομείς του διοικητικού φορέα, της εκπαίδευσης, της σύγχρονης ποιοτικής ναυτιλίας, της θαλάσσιας ρύπανσης, της προστασίας των ακτών ή και θαλάσσιου χώρου κ.ά..
Ίσως και η αναμενόμενη ίδρυση (;) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος να είναι επίσης μια εξαιρετική αφορμή δημοσίου διαλόγου, για το ρόλο του και τις αρμοδιότητές του Λ.Σ.
Εν αναμονή λοιπόν του νέου (νέων) Π.Δ.! ή ίσως και του Νόμου για την ανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

*O Π. Δέγλερης είναι γνωστός δικηγόρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
.
http://www.portnet.gr/

Read more...

Τα μικρά Νηολόγια πολιορκούν την Ελληνική σημαία...

Του Λάμπρου Καραγιώργου:

 Μπορεί για τη χώρα μας η ελληνική ναυτιλία να έχει μετατραπεί, χάρη στους πειραματισμούς με το διοικητικό φορέα της ναυτιλίας, από πλεονέκτημα σε «πονοκέφαλο», άλλοι όμως έχουν ξεκάθαρη στρατηγική. Αν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, έκαναν μία μεγαλύτερη «βόλτα» στη διεθνή έκθεση «Ποσειδώνια 2010» εκτός από τα περίπτερα των ναυπηγείων από την Άπω Ανατολή και τη Ευρώπη, τις εταιρείες εφοδιασμού πλοίων από όλο τον κόσμο θα διέκριναν και τα περίπτερα κάποιων μικρών χωρών του πλανήτη που προσδοκούσαν και προσδοκούν να αυξήσουν τα νηολόγιά τους προσελκύοντας τους Ελληνες εφοπλιστές. Διεκδικούν το δικό τους μερίδιο εκπροσώπησης της ελληνόκτητης ναυτιλίας προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πολυνησιακού κρατιδίου του Τουβαλού. Ήταν και αυτό παρόν, για πρώτη φορά στα «Ποσειδώνια 2010». Όπως είπε ο κ. S. S. Tan, σύμβουλος του νηολογίου του Τουβαλού, «βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή για να προβάλει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της σημαίας του», η οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στη διεθνή αγορά την πριν από 6 μόλις χρόνια.
Παρόντα στην έκθεση «Ποσειδώνια» και τα νησιά St. Kitts & Nevis της Ανατολικής Καραϊβικής, η Μικρονησιακή Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ και η χώρα της Κεντρικής Αμερικής, Μπελίζ.
Και τα τέσσερα μικρά κρατίδια εκφράζουν αμείωτο ενδιαφέρον για την επέκταση των νηολογίων τους και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους. Τα νησιά St. Kitts & Nevis μόλις εγκαινίασαν το τμήμα νηολόγησης θαλαμηγών πλοίων στην προσπάθειά τους να επεκταθούν σε νέα κατηγορία πλοίων και να συμπληρώσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των 1.000 καραβιών από διαφορετικές κατηγορίες της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας και τη Σιγκαπούρης.
Επιπλέον, τα νησιά Μάρσαλ συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως νηολόγια, καθώς βρίσκονται στην τρίτη θέση της κατάταξης με το νηολόγιο του Παναμά και της Λιβερίας να προηγούνται με ευρύ πελατολόγιο, στο οποίο κυριαρχούν Έλληνες και Αμερικανοί πλοιοκτήτες.
Σύμφωνα με τον Jack Enright, Executive Vice President Vessel Administration, «τα ''Ποσειδώνια'' ανέκαθεν αποτελούσαν έναν πυλώνα προβολής των νησιών Μάρσαλ ενώ ελπίζουμε ότι χτίζοντας ακόμα ισχυρότερες σχέσεις με τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα θα εμπλουτίσουμε το πελατολόγιό μας που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 2.100 πλοία χωρητικότητας 57,6 εκατ. τόνων. Το νηολόγιο, επίσης, σύντομα θα ανοίξει γραφεία και στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ανάπτυξης διεθνώς».
Το Μπελίζ, που βρέχεται από τα τροπικά νερά της Καραϊβικής ανάμεσα στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, παρότι είναι ακόμα μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του κόσμου διαθέτει νηολόγιο 1.000 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων από φορτηγά πλοία έως και ψαράδικα.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί η δήλωση του Προέδρου του Παναμά, Ricardo Martinelli, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στην έκθεση δήλωσε ότι «ο Παναμάς, όπως και η Ελλάδα, μοιράζονται σημαντική ναυτιλιακή κληρονομιά και πάντα χαιρόμαστε να συμμετέχουμε στα ''Ποσειδώνια'', καθώς αποτελούν το φόρουμ που μας βοηθάει να προωθήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της σημαίας μας». Συνολικά, 29 νηολόγια από 18 χώρες συμμετείχαν φέτος με το περίπτερό τους στα «Ποσειδώνια».
Ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου
Αν οι άλλες μικρές και μικρότερες χώρες του πλανήτη προσδοκούν για τους δικούς τους λόγους να ενισχύσουν τα νηολόγιά τους με πλοία που ανήκουν και σε Ελληνες εφοπλιστές, ωστόσο η ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου παραμένει κεντρικός στόχος των συλλογικών φορέων της ελληνικής ναυτιλίας.
Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η επισήμανση του πρώην προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, Επαμεινώνδα Εμπειρίκου, προς τους συναδέλφους του αλλά και την πολιτεία, σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ενός και μοναδικού, ισχυρού, εθνικού νηολογίου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην επιστολή αποχώρησής του από την προεδρία του Committee, μία ισχυρή ελληνική σημαία είναι αναγκαία για να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την επιρροή της σε θέματα ναυτικού δικαίου, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διεθνή φόρα και οργανισμούς, όπως ο ΙΜΟ.
Επιπλέον, μια ισχυρή ελληνική σημαία είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί το θετικό ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για το Εμπορικό Ναυτικό της, και να εξασφαλίσει ότι το σημερινό ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει τη ναυτιλία, θα διατηρηθεί και στο μέλλον.
Και, τέλος, μία ελληνική ισχυρή σημαία είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η εκπαίδευση ικανού αριθμού Ελλήνων αξιωματικών, όρος απαραίτητος για να μη χάσει η ελληνική εμπορική ναυτιλία τον εθνικό της χαρακτήρα.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Read more...

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

Οι μοντελες πανε ....Θ/Κ Αβερωφ!!!


 «Εξηγήσεις» από το διευθυντή του παροπλισμένου θωρηκτού Αβέρωφ ζήτησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης μετά την αποκάλυψη από το Πρώτο Θέμα ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο εφοπλιστής Πατίτσας διοργάνωσε πραγματικό γλέντι με μοντέλα στο κατάστρωμα του ιστορικού πλοίου που έχει χαρακτηριστεί μουσείο.
Αφότου το Πρώτο Θέμα αποκάλυψε τις φωτογραφίες από το «πανηγύρι» πάνω στο θωρηκτό Αβέρωφ και κυρίως μετά τη δημοσίευση των εικόνων με διάφορα μοντέλα που φορούσαν μίνι να ποζάρουν σε ιδιότυπες στάσεις μπροστά από τα κανόνια του θωρηκτού, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προκλήθηκε αναστάτωση.
Κι αυτό γιατι η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού που παραχώρησε την άδεια για να γίνει η σχετική εκδήλωση πάνω στο πλοίο μουσείο θεωρούσε ότι επρόκειτο για μια απλή δεξίωση με κοκτέιλς και αναψυκτικά στο πλαίσιο της έκθεσης Ποσειδώνια 2010. Στην άκρως απολογητική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γεν αναφέρεται ότι «το ΓΕΝ είχε ενημερωθεί ότι επί του ΠΝΜ Γ. Αβέρωφ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου εκδήλωση για την ολοκλήρωση των «Ποσειδωνίων 2010», τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η ναυτιλιακή εταιρείας Atlas Maritime. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΓΕΝ προχώρησε στην παραχώρηση του».
Τελικώς αντί για συζητήσεις και ποτά υπό τους ήχους απαλής μουσικής, τα μοντέλα και οι εφοπλιστές ξεσήκωσαν το θωρηκτό με χορούς, τραγούδια και φωτογραφήσεις νεαρών κυριών με light εμφάνιση.
Η ηγεσία του Πολεμικού ναυτικού έχει ήδη διατάξει έρευνα για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη στο θωρηκτό την προηγούμενη Πέμπτη και μ ευθύνη ποίων. Ήδη ο διευθυντής του Αβέρωφ, έφεδρος αρχιπλοίαρχος Ευάγγελος Γαβαλάς έχει κληθεί να δώσει «έγγραφες εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε στο χώρο». Το ΓΕΝ προαναγγέλλει ότι εφόσον «προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτές θα καταλογιστούν».
Ενώ όμως η «τιμωρία» μοιάζει να αφορά μόνο το διευθυντή του πλοίου μουσείου, παραμένει κρίσιμο το ερώτημα ποιοι αξιωματικοί από την ηγεσία του ΓΕΝ συναίνεσαν να γίνει το πάρτι πάνω στο θωρηκτό Αβέρωφ και κυρίως ποιες εγγυήσεις έλαβαν ότι η δεξίωση θα γίνει σε κόσμιο πλαίσιο, τέτοιο που να ταιριάζει στην ιστορική βαρύτητα του χώρου.www.protothema.gr

Σχόλιο:
[υπάρχει και ..ρωσικο προηγούμενο
Από Καθημερινη , ενα χρόνο πριν 18-6-09

Πάρτι ολιγάρχη στο ιστορικό «Αβρόρα»

Tου απεσταλμένου μας στην Αγια Πετρουπολη Αχιλλεα Πατσουκα
Στην Αγία Πετρούπολη, σε μεγάλο σκάνδαλο έχει εξελιχθεί η αποκάλυψη πως στη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (4-6 Ιουνίου), στο πλοίο-σύμβολο της ρωσικής ιστορίας, Καταδρομικό Αβρόρα, που στις 9.40 το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου του 1917, με έναν κανονιοβολισμό έδωσε το σύνθημα για την εισβολή των Μπολσεβίκων στα Χειμερινά Ανάκτορα και την αρχή της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Προχόροφ διοργάνωσε μεγάλο πάρτι πάνω στο πλοίο για τον ένα χρόνο έκδοσης του περιοδικού του....

Σιγα μην μέναμε πίσω εμείς ... 

Read more...

Απογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων και Σωμάτων Ασφαλείας : Όλη η Εγκύκλιος.


Με την Κ.Υ.Α. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής, η εφαρμογή της οποίας είναι ευρεία. Η απογραφή θα διενεργηθεί το διάστημα 12-23 Ιουλίου 2010, ενω οι υπόχρεοι της Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών απογράφονται κατά το χρονικό διάστημα 1-9 Ιουλίου 2010. Την απογραφή συντονίζει η Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού της Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Η διαδικασία απογραφής αφορά σε όλο το προσωπικό του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού.Οι υπόχρεοι, θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο www.apografi.gov.gr. Τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν είναι:
α) προσωπικά στοιχεία του υπαλλήλου,
β)στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου και
γ) τίτλους σπουδών του υπαλλήλου.
Μετά την απογραφή του, ο υπάλληλος λαμβάνει κωδικό αριθμό πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία που έχει υποβάλει στην ατομική ηλεκτρονική σελίδα. Η σελίδα απογραφής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής υποβολή στοιχείων αποτελεί ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα.
Η απογραφή θα ξεκινήσει την Δευτέρα 12 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των υπόχρεων. Οι προθεσμίες έχουν ως εξής:
ΑΦΜΗμερομηνία
112/07/10
213/07/10
314/07/10
415/07/10
516/07/10
619/07/10
720/07/10
821/07/10
922/07/10
023/07/10

Οι υπόχρεοι της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών απογράφονται μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η έως και την 9η Ιουλίου 2010.
Πως θα απογραφούν όσοι απουσιάζουν εκείνη την περίοδο;

Όποιος είναι προγραμματισμένο να λείπει με άδεια θα μπορεί να κάνει αίτηση ώστε να απογραφεί από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού της υπηρεσίας που υπηρετεί ή τον αναπληρωτή του. Με ευθύνη του προϊσταμένου τους απογράφονται και οι ασθενείς ή όσοι λείπουν για άλλους λόγους.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση λάθους καταχώρησης;
Μεταβολή των στοιχείων της ατομικής σελίδας των απογραφέντων μπορεί να γίνει μόνο από τις διευθύνσεις διοικητικού προσωπικού των υπηρεσιών.
Τι είναι η Ενιαία Αρχή Πληρωμής;
Πρόκειται για οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης, μέσω της οποίας θα γίνονται οι πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμού, όλων των αποδοχών ή προσθέτων αμοιβών, αποζημιώσεων του προσωπικού του δημοσίου τομέα.
Θα έχει δύο τμήματα
α) Επεξεργασίας στοιχείων και Συντονισμού
β) Γραμματειακής Υποστήριξης
Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω των τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης και τίτλους σπουδών του υπαλλήλου. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..
Μετά το διάστημα των τριών μηνών για την βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων των αρχείων της απογραφής, η Ε.Α.Π. υποχρεούται να παύσει προσωρινά την καταβολή των αμοιβών και κρατήσεων των εν λόγω αμειβομένων, μέχρι να διορθωθούν τα στοιχεία ή να απογραφεί ο αμειβόμενος. Μετά την επιτυχή διασταύρωση των στοιχείων του αμειβομένου, οι οφειλές καταβάλλονται αναδρομικά.
Επιπλέον, με την Κ.Υ.Α. συστήνεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, Χ.Ε.Π., αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.
Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.
Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).
Με την απόφαση αυτή, η ελληνική Κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα για την βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και δείχνει την αποφασιστικότητα της να διορθώσει χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το κράτος αποκτά για πρώτη φορά πλήρη εικόνα των αμοιβών σε όλα το φάσμα του Δημοσίου, ενώ γίνεται πράξη το αυτονόητο, η πλήρης καταγραφή των εργαζομένων, που θα επιτρέψει την ουσιαστική αξιοποίησή τους και παράλληλα τη δυνατότητα καλύτερου ελέγχου των δαπανών του Δημοσίου, δημιουργώντας τις προυποθέσεις, σε ένα δεύτερο στάδιο, για δημιουργία ενιαίου μισθολογίου.

Read more...